Kaikki, mitä sinun tulee tietää bloggaamisesta

Blogit ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet supersuosioon. Verkossa olevat, yleensä yhden tai korkeintaan muutaman henkilön ylläpitämät sivustot, joissa julkaistu sisältö näkyy tavallisesti uusin julkaisu ylimpänä, mielletään usein erityisesti nuorten naisten jutuksi. Totuus on, että bloggaajia on aivan kaikissa ikä- ja sukupuoliryhmissä. Kevyempien lifestyle-blogien rinnalla on paljon asiantuntijabloggausta sekä tietyille harrastajaryhmille keskitettyä materiaalia. Blogi onkin erinomainen tapa paitsi jakaa itseä kiinnostavaa sisältöä muille, myös rakentaa omaa asiantuntijabrändiä verkossa.

Aloittelevilla bloggaajilla on usein paljon kysymyksiä, joihin tämä sivusto antaa vastauksia. Esittelemme omien alojensa huippubloggaajia, kerromme vinkkejä blogin perustamiseen ja kirjoittamiseen sekä jaamme parhaat blogipostaukset. Blogikoti.fi on bloggaajan työkalupakki, josta on iloa sekä aloittelijoille että jo pidempään blogia kirjoittaneille. Uusia ideoita ja vinkkejä ei voi koskaan olla liikaa! Poimi itsellesi parhaiten sopivat ajatukset ja sovella ne omaan blogiisi. Ehkäpä sinun blogisi on Suomen blogimaailman seuraava tähti?

Parhaat suomalaiset blogit

Pelkästään Suomessa on tuhansia blogeja. Osa blogeista on porskuttanut jo yli vuosikymmenen, mutta monien elinkaari jää huomattavasti lyhyemmäksi. Tunnettuja blogeja on erityisesti lifestylen puolella, jossa blogin aihepiirinä voi olla esimerkiksi kosmetiikka (Ostolakossa), perhe-elämä (Kalastajan vaimo), sisustus (Keltainen talo rannalla), ruoka (Kinuskikissa) tai muoti (Tyyliä metsästämässä). Monissa blogeissa on sekoitus useammasta aiheesta. Perhekuulumisten lisäksi päivitetään kodin remonttiasioita ja keskustellaan kosmetiikan uusimmista trendeistä tai liikunta- ja ruoka-asioista.

Asiantuntija- ja yritysbloggaus

Blogit eivät ole vain henkilökohtaisia verkkopäiväkirjoja. Laadukkaita yritysblogeja ovat jo pitkään edustaneet ansiokkaasti muun muassa F-securen News from the Lab -blogi ja useat viestintätoimistojen blogit, esimerkiksi Kuulu ja Spoken. Juuri viestintä-, media- ja tietotekniikka-alalla on luontevaa jakaa uusia oivalluksia, yritysten kuulumisia ja muita ajankohtaisia asioita blogien kautta. Myös poliitikkojen ja tieteilijöiden blogit ovat yleisiä ja paljon luettuja. Esimerkiksi Osmo Soininvaara, Jyrki Kasvi, Kari Haakana ja Erkki Tuomioja pitävät tunnettuja blogeja.

Blogilla tienaaminen

Ammattimainen bloggaus on yhä yleisempää. Jotta blogilla voi tienata, tulee sen antaa jotain hyötyjä lukijoille ja yhteistyökumppaneille. Suurimmat suomalaisblogit ovat keränneet satoja tuhansia seuraajia. Se, paljonko bloggaamalla voi tienata, riippuu mm. blogin seuraajamäärästä, tekijän brändistä ja ammattitaidosta ja julkaisukanavasta. Blogin kautta tuloja voi tulla muun muassa affiliate-markkinoinnin, asiakkaiden kanssa yhteistyönä toteutettujen kampanjoiden tai mainoskasvona toimimisen kautta. Yleistä on, että ammattibloggaaja tekee myös viestinnän ja markkinoinnin töitä oman bloginsa ohella.

Mitä odotamme tulevaisuudelta?

Ammattimainen bloggaus tulee luultavasti yleistymään entisestään. Aloittelevien bloggaajien kannattaa siis heti alusta alkaen panostaa sivustonsa ulkoasuun ja toimivuuteen sekä kiinnittää huomiota tekstiensä kieliasuun ja julkaistujen kuvien laatuun. Blogit tulevat varmasti laajentamaan sisältöjään aiempaakin enemmän teksti- ja kuvapuolelta muun muassa videoihin ja podcasteihin. Monikanavainen, laadukkaasti tuotettu sisältö, vetoava persoona ja ammattimainen ote voivat viedä kauas. Mutta aina ei tarvitse tavoitella uraa: bloggaus on hauska harrastus! Olivat bloggaustavoitteesi mitä tahansa, Blogikoti.fi on apunasi!