Kuvablogien parhaat

Kuvablogeista osa on siirtynyt viime aikoina vaikuttamaan vahvemmin Instagramista käsin, mutta kuvia blogiinsa jakaviakin on edelleen kunnioitettavan paljon. Kuvablogien seuraajina ovat usein toiset valokuvaajat ja kuvaamisesta innostuneet. Osa on ammattilaisia ja osa harrastelijoita – kuvablogi antaa kokeneellekin kuvaajalle uusia ideoita ja työvälineitä. Kuvablogin tarkoitus riippuu tavoitteesta; toiselle se on kanava tuoda esiin omia töitä ja toisille taas tapa ilmaista.

Kuvablogin ylläpito voi kuulostaa helpolta: pelkkiä kuvia päivästä toiseen. Lukijoiden löytäminen ei olekaan yhtä helppoa, sillä kuvien on pysäytettävä katsoja sivulle, vaikka netissä tulee vastaan päivittäin satoja otoksia. Blogien ylläpitäjät joutuvat miettimään miten luoda omintakeinen tyyli ja houkutella samalla katsojia. Kaikki suositut kuvablogit eivät ole ammattikuvaajien ylläpitämiä, vaan joukossa on intohimoisia harrastelijoita, joilla on taito katsoa maailmaa linssin kautta.

Matkakuvaaminen blogin teemana

Matkablogit kiinnostavat, sillä ne tuovat maailman katsojan kotiin. Kuviin perustuvassa matkablogissa pyritään esittelemään nähtävyyksiä ja kohteita kuvin, ja niiden tuleekin kertoa paikasta samalla monta asiaa. Kuvan avulla voidaan kertoa paljon; turkoosi vesi houkuttelee autiolle rannalle, kun taas Pariisin katuvilinästä napatussa kuvassa pyritään tarttumaan hetkeen. Hyvä kuvaaja vie katsojan keskelle kuvaa haistelemaan, maistelemaan ja kuuntelemaan.

Kanadalainen Seattle kiertää maailmaa blogissaan Seattle’s travel, samoin kuin New Yorkista kotoisin oleva Alex blogissaan Alex in Wanderland. Molemmissa blogeissa pääpaino on kuvissa, mutta sen lisäksi niissä on myös muutamia rivejä tarinaa kuvista. Puhtaasta kuvablogista voidaan nauttia Kem Kamineskyn huikeiden kuvien avulla; hän taitaa erilaisten miljöiden yksityiskohtien ikuistamisen ja on lahjakkaimmillaan luontokuvissa, joita on kertynyt eri puolilta maailmaa.

Valokuvausta opettava kuvablogi

Kuvablogien lukijoina on sekalainen ryhmä kuvista kiinnostuneita. Moni saa inspiraation kuvista ja alkaa kokeilemaan kuvaamista itsekin. Kuvaajille ne ovat inspiraation lähteitä, joista saadaan ideoita omiin kokeiluihin. Rajala-blogissa keskitytään kuvaamiseen ja markkinoilla olevien tuotteiden analysointiin. Blogi tarjoaa neuvoja ja oppeja niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Opettavaisen kuvablogin parasta antia ovat arviot kameroista, objektiiveista ja tietenkin ammattilaisten vinkit.

Kuvabloggaajien parissa on paljon hajontaa siitä, saako kuvia käsitellä ja kuinka paljon. Nykyajan kamerat säätävät valoa, kuvakulmaa ja varjoja jo automaattisesti silloin, kun sormi osuu liipasimelle. Sen jälkeen jokainen kuvaaja päättää itse, kuinka paljon hän haluaa tuotoksiaan käsitellä. Yhä useamman taitavan kuvan taustalla on myös taitavaa käsittelyä. Kuvaussäännöt eivät ole enää kovin tarkkoja, vaan lopputulos ratkaisee.

Kuvablogiin yhdistyy myös ammatti

Moni valokuvaaja ylläpitää kuvablogia, joka on oikeastaan hänen portfolionsa ja samalla tapa markkinoida omia töitä. Hääkuvaajaa tai lapsikuvaajaa etsivä löytää alalla vaikuttavan kuvablogista pinon töitä, jotka kertovat kuvaajan tyylistä. On helpompaa valita oma suosikki nähtyjen töiden kuin nimen perusteella. Kuvaaja Timo Mäkipää esittelee blogissaan töitään, ja saman sivuston kautta on helppo varata studioaika.

Huikeiden kuvien kautta voi nousta pintaan halu oppia kuvaajaksi. Kuvauskursseja ja erityisesti revontulikuvauksiin valmentavan hollantilaisen Rayann Elzeinin blogi on läpileikkaus upeista revontulikuvista luontokuviin. Ammattimaiset kuvat saavat taatusti monet innostumaan revontulista ja pohjoisen maisemista. Kuvaajan kursseille ja workshoppeihin on mahdollista ilmoittautua sivuston kautta. Erikoistuminen kuvablogissa tiettyjen ilmiöiden kuvaajaksi voi nostaa blogin pitäjän odottamattomaan suosioon. Harrastuksesta voi tulla ammatti ja oppilaasta opettaja.

Katukuvia

Studiokuvaaminen ja katukuvaaminen poikkeavat radikaalisti toisistaan. Studioissa on mahdollista säätää valoja, mallin asentoa ja toistaa kuvaus monta kertaa uudelleen. Kadulla ihmisten kuvaaminen on huomattavasti haasteellisempaa, mutta se antaa onnistuessaan kuvaajalle paljon – parhaimmillaan myös katukuvan blogin katsojalle. Scot Schumanin The Sartorialist on yksi ajan parhaimmista katukuvausblogeista; se tallentaa ajankuvaa, muotia ja ihmisiä. Kuvat elävät, eivät poseeraa.

Luontokuvien blogit

Luontokuvaus on herkkä laji ja erityisesti eläinten kuvaaminen vaatii kuvaajalta kärsivällisyyttä ja tietoa eläinten liikkeistä. Ville Suorsan luontoblogissa tarkkaillaan suomalaista kansallismaisemaa, ja niissä kerrotaan myös melko tarkkaan kuvatusta kohteesta. Nuori suomalainen Konsta Punkka taas nousi suosioon lähikuvilla oravista, ketuista, etanoista, sammakoista ja peuroista. Punkan kuvissa päästään kosketusetäisyydelle eläimiin. Kuvissa näkyy kuvaajan rakkaus luontoon ja luontokuvaajan tärkein ominaisuus: kärsivällisyys.