Parhaat suomalaiset ihmissuhdeblogit

Ihminen on utelias eläin. Meillä on lähes sairaalloinen tarve tietää muiden ihmisten yksityisasioita ja kuulla mehukkaita juoruja ympäriltämme. Kiitos internetin, nyt tätä tiedonjanoa pääsee sammuttamaan yltäkylläisyyteen asti. Blogit ovat loistava itseilmaisun kanava ja keino jakaa intiimejä asioita omasta elämästään. Vaikka monet bloggaajat esiintyvät omalla nimellään, toiset pysyttelevät suosiolla nimettöminä.

Ihmissuhdeblogit ovat juuri siksi niin suosittuja, koska niissä ollaan ihmisen yhden suurimman perustarpeen, läheisyyden kaipuun, äärellä. Mitä avoimempi ja rehellisempi blogi on, sitä enemmän se kerää lukijoita. “Elämä on elokuvaa ihmeellisempää” pätee yllättävän monesti rakkauselämään – jos kaikki alkaisivat kirjoittamaan ylös ihmissuhderintamansa eri vaiheet, ilot, surut ja mokat, saataisiin aikaan melko värikäs kokoillan elokuva.

Kurkistus vällyjen väliin

Seksi myy ja se kiinnostaa myös lukijoita. Varsinaiset erotiikkablogit ja seksitarinasivustot jääkööt kuitenkin omaan arvoonsa, sillä aiheesta löytyy myös paljon vakaviakin blogeja. Ihmissuhteisiin seksi ja seksuaalisuus liittyy kuitenkin niin olennaisesti, että monissa blogeissa ihmissuhteita tarkastellaan juuri seksin, läheisyyden, itsetutkiskelun ja seksuaalisen identiteetin kautta. Hyvänä malliesimerkkinä on Teekutsuilla-blogi, jota ylläpitää helsinkiläinen seksuaalineuvoja Larissa Aleksandra.

Teekutsuilla-blogissa kerrotaan avoimesti pieleen menneistä treffeistä, mustasukkaisista eksistä, kehonkuvasta, sinkkuelämästä ja sen haasteista, stalkkaajista ja niin edelleen. Postauksissa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, mutta kuitenkin hyvän maun rajoissa. Blogin pitäjä julkaisee sivullaan myös kuvia itsestään, joten mistään salamyhkäisestä pseudonyymistä ei todellakaan ole kyse. Uusia postauksia julkaistaan keskimäärin muutaman päivän välein

Asiaa parisuhteesta

Parisuhdeblogeja on netti pullollaan, mutta niistä suosituimmat ovat löytäneet jonkun uniikin lähestymisen parisuhteesta kertomiseen: tuore leskeys, vaikea etäsuhde, yhteiskunnan tuomitsema rakkaus ja niin edelleen. Niina ja Wellu Rahjan ylläpitämä Merikapteenin vaimo -blogi puolestaan kertoo pariskunnan yhteisestä elämästä maalla ja merellä; Wellu on, kuten blogin nimikin vihjaa, ammatiltaan merikapteeni.

Blogi on hyvin vahvasti kuvapainotteinen. Yksi postaus saattaa sisältää kymmeniä kuvia höystettynä parin rivin kuvatekstillä. Postausten aiheet eivät ole jännittäviä merimatkoja myrskyisessä aallokossa, vaikka merenkulkuakin blogissa käsitellään, vaan ideana on kertoa kuvien muodossa, kuinka pitkään kotoa poissa oleva pariskunta viettää vapaa-aikaansa yhdessä ja erikseen. Merimiehen vaimo -blogin postaustahti on noin 5–10 postausta kuukaudessa.

Ihana ja vaikea vanhemmuus

Etenkin tuoreet vanhemmat, väsyneet äidit etunenässä, hakevat usein vertaistukea netin keskustelupalstoilta ja blogeista. Vanhemmuutta koskevia blogeja on huima määrä, ja jokainen niistä kertoo vain yhden, subjektiivisen näkökulman vanhemmuuteen. Jotkut kertovat raa’an avoimesti isyyden tai äitiyden raskaista puolista, mutta toiset blogit, kuten Isin ja tyttöjen hiushommat, saa suun väkisin hymyyn.

Tämä erittäin suosittu blogi on itse asiassa jo lopettanut kaksi vuotta sitten toimintansa, ja nykyään Matti Airolan ja hänen tyttäriensä letityspuuhia voi seurata kirjan muodossa. Kaikki lähti kuitenkin liikkeelle blogista: siinä isä, ammatiltaan putkimies, päätti tyttäriensä iloksi opetella erilaisien lettien tekemistä, ja pian Airolasta tulikin varsinainen lettimestari. Hiusmalleja hänellä onkin jonoksi asti.

Vaikeita asioita julki

Sami Minkkinen tunnetaan Havaintoja parisuhteesta -blogin kirjoittajana. Parisuhdeblogien maailmassa Minkkinen on selvästi sukupuolivähemmistöä, mutta ehkä juuri hänen tarjoamansa miesnäkökulman ansiosta blogilla on satoja kuukausittaisia lukijoita. Hänen kirjoituksensa kumpuavat omasta elämästä ja hänen henkilökohtaisista ajatuksistaan parisuhteista (ja Minkkisen omasta parisuhteesta), ja blogin postausten aiheita ovat muun muassa parisuhteen ongelmat ja oman identiteetin säilyttäminen suhteessa.

Häät lähestyy, iik!

Puhuttaessa blogien tarjoamasta vertaistuesta, ei voi olla sivuuttamatta hääaiheisia blogeja. Lukemattomat tulevat morsiamet pitävät häävalmistelujen aikana blogia, ja kirjoittaminen varmasti toimii monille stressinlievityskeinona. Oli kirjoittamisen motiivi mikä hyvänsä, lukijoita riittää. “Enää ei voi vaihtaa” on iloinen, kesähäitä 2019 suunnittelevan pariskunnan blogi, jossa käydään postaus postaukselta läpi valmistautumista suureen päivään.