Parhaimmillaan politiikka-aiheisella blogilla saa aikaan keskustelua

Blogit ovat viime vuosina nousseet merkittävään asemaan myös yhteiskunnallisen keskustelun herättäjinä. Blogeja kirjoittavat poliittiset toimijat, jotka perustelevat blogissa kantojaan tai hehkuttavat omaa toimintaansa. Osa poliitikoista hakee blogeilla myös älyllisen ajattelijan mainetta. Poliittisten toimijoiden blogeja saatetaan sitten lainailla vaikkapa lehtien toimittajien toimesta, vaikka poliittinen blogikirjoittelu on toki laadun suhteen epätasaista. Usein päätöksentekijöillä on tietenkin muitakin kanavia saada asioitaan esiin mediassa. Parhaat blogistit ovat verrattavissa entisaikojen pakinoitsijoihin. Tunnettuahan on, että esimerkiksi presidentti Kekkonen kirjoitti lehtiin pakinoita nimimerkkien takaa. Samalla tavalla voisi kuvitella, että blogien kautta halutaan nostaa esiin asioita, joita poliittiset toimijat eivät halua sanoa omilla nimillään.

Merkittäviä poliittisia blogeja on syntynyt perinteisen poliittisen kentän ulkopuolelta käsin. Poliittiset toimijat ja tiedotusvälineet eivät voi enää netin aikakaudella pitää pimennossa kriittisten mielipiteiden esittäjiä. Toisaalta internetin maailmassa elää myös halu löytää jonkinlaisia valtaklikin ulkopuolisia blogisteja, joita leimataan pahimmillaan salaliittoteoreetikoiksi. Tällaisten poliittisluonteisten blogien pitää sisältää enemmän tai vaihtoehtoista sanottavaa noustakseen keskustelun herättäjiksi. Mistä sitten löytää poliittisia blogeja? Uusi Suomi tarjoaa puheenvuoro-nimisen alustan, jonne voi kirjoittaa blogeja. Se on tarjonnut monille poliittisluonteisia aiheita kirjoittavalle ihmiselle alustan, jossa perinteistä Uusi Suomi -sanomalehden nimeä kantava netin uutislehti on tarjonnut foorumin poliittisille blogeille. Muillakin sanomalehdillä on omia blogikirjoittajia, joista useille vielä maksetaan.

Oikotieto pyrkii keräämään poliittiset blogit

Eräs sivusto, jonne on kerätty poliittisia blogeja eri poliittisilta laidoilta, on nimeltään Oikotieto. Sivu julistaa, että sieltä löytyvät kaikki suomenkieliset poliittiset blogit. Sinne on kerätty myös Uuden Suomen puheenvuorojen edustajia. Siellä tapaa Uuden Suomen linjaan sopimattomia ja sieltä poistettuja blogeja. Oikotieto-sivuston listoilla on yli 4000 blogia. Jostain syystä sivuston suosituimmat blogistit ovat konservatiivisemmasta päästä, ja jopa maahanmuuttokritiikkiäkin esiintyy monissa siellä olevissa blogeissa. Rikollisiksi luokiteltuja sivuja ei kuitenkaan ole otettu listoille. Osmo Soininvaaran kaltainen vihreä samoin kuin demari Erkki Tuomioja tai Hjallis Harkimo näkyvät listoilla, mutta kenties heistä pitävä lukijakunta löytää heidän bloginsa suoraan tietokoneiltaan.

Poliittinen blogi voi nostaa tuntemattomuudesta

Poliitikot pyrkivät lähes kauttaaltaan kirjoittamaan omaa blogia tänä päivänä, tai sitten heidän avustajansa kirjoittavat heille sellaista. Suomen politiikassa vaikuttaa kuitenkin politiikkoja, joiden ura on auennut bloggaamalla. Perussuomalaisen puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho nousi tuntemattomuudesta juuri oman bloginsa ansiosta. Hän kirjoitti joskus 2000-luvun alkupuolella Scripta-nimistä blogia. Sitä alettiin lukemaan laajalti. Se oli sävyltään maahanmuutto- ja islam-kriittinen, joka joutui jossain vaiheessa jopa oikeusviranomaisten hampaisiin. Halla-aho sai kirjoituksillaan seuraajia. Suurehkon puolueen puheenjohtajaksi valittu Halla-aho on esimerkki sellaisesta henkilöstä, joka ilman poliittista kokemusta tai liittymistä poliittisiin organisaatioihin sai poliittisella blogilla itselleen kannattajakunnan, joka on siivittänyt häntä poliittiseen nousuun.

Poliittiset blogit hakevat rajoja keskustelussa

Viime aikoina poliittisia blogeja on alettu ottaa tarkasteluun. Niissä on saatettu kirjoitella ihmisistä tai uskonnoista ja kansanryhmistä tavalla, jota voi pitää varsin loukkaavana. Länsimainen yhteiskunta on sallinut suurehkoa sananvapautta. Esimerkiksi aikaisemmin paperilehtien julkaisemat poliittiset pakinat tai mielipidekirjoitukset siivottiin epäasiallisesta kielenkäytöstä tai solvaavasta sisällöstä. Muuten sai keskustella sanomalehtien palstoilla rehdissä hengessä. Tämän päivän internetmaailma on antanut tavallisille ihmisille mahdollisuuden kirjoittaa omia blogitekstejään. Saadakseen huomiota mielipiteiden tulee olla kärkkäitä, ja niiden täytyy liittyä jotenkin sen hetken julkiseen keskusteluun. Hyviä esimerkkejä ajankohtaisista politiikkablogeista ovat esimerkiksi Suoraa asiaa, Anzion mukaan, Kemikaalicocktail ja Mediakka.

Poliittinen blogi on tullut jäädäkseen

On vaikea arvioida, kuinka poliittisesta blogista voisi tehdä rahallisesti kannattavan. Tässä suhteessa se eroaa vaikkapa matkailu-, muoti- tai vaikkapa ruokablogeista. Erilaiset yritykset hakevat yhteistyötä menestyksekkäiden bloggaajien kanssa ja ostavat mainostilaa. Sen sijaan poliittiset blogit kirjoitetaan usein yhteiskunnalliseen keskusteluun vaikuttamisen motiivista lähtien. Eläkkeelle jäänyt professori tai vaikka vain yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut tavallinen tallaaja voi jakaa netissä omia ajatuksiaan. Esimerkkejä tällaisista blogeista ovat Ariel ja Eksopolitiikka. Poliittisissa blogeissa saattaa toisinaan olla motiivina korostaa toisten kansanryhmien huonoja puolia esimerkiksi oman ryhmän poliittisen kannatuksen nostamiseksi. Tällöin on vaara, että poliittisista blogeista muodostuu yhteiskuntaa repivä sapelien kalistelun muoto.