Ruokablogien salaisuus

Blogimaailmassa on kohistu viime aikoina koko blogistanian kuihtumisesta. Yksi jos toinenkin blogi on sulkenut sanaisen arkkunsa. Ruokablogien kohdalla suosio tuntuu kuitenkin jatkuvan tasaisena, mutta moni kirjoittaja on joutunut tekemään ryhtiliikkeen suosion takaamiseksi; amatöörimäinen ote ei enää riitä, vaan tarvitaan jämäkämpää otetta blogin eri osa-alueilla.

Blogien suosio perustuu pitkälti kirjoittajan persoonaan ja tapaan kertoa tarina. Ruokablogissa kosiskellaan ruuan ystäviä, ja ne tarjoavat mahdollisuuden tarttua sen hetken ruokatrendeihin nopeasti. Viime aikoina pinnalla olleet sirkkaruuat, Länsi-Afrikkalainen ruoka, syötävät kukat ja fermentoitu ruoka ovat nopeasti taitavan ruokabloggaajan käsittelyssä.

Millainen ruokablogi innostaa?

Suomen ja muiden maiden suosituimpia ruokablogeja tarkastellessa huomaa, että ei ole olemassa yhtä kaavaa suosion takaamiseksi. Hyvä ruokablogi on kokonaisuus persoonallista otetta, mielenkiintoisia reseptejä ja hyviä kuvia, joista herkut melkein tuoksuvat. Persoonallinen blogi on nostanut pinnalle esimerkiksi drinkkejä ja kulttuuria käsittelevän Bon Vivantiton.

Pelkkä resepti ei riitä, erottuakseen massasta on laitettava likoon pala omaa sisintä ja keksittävä ruuan käsittelemiseen uusi näkökulma. Foods before Dudes tekee sen olemalla erinomainen 3D-blogi, jossa on aimo annos naisvoimaa. Reseptien rinnalle tarvitaan punainen lanka, joka johdattelee lukijan patojen äärelle.

Iske haarukka uuteen ruokakulttuuriin

Moni suosituista ruokabloggareista annostelee sivuilleen jotain tuttua, joka on uutta lukijoille. Olemme nykyisin kiinnostuneita eri kulttuureista ja ammennamme mieluusti makuja idästä länteen uudenlaisista yhdistelmistä. Kosketus uuteen kulttuuriin on monelle bloggaajalle mahdollisuus, ja sellainen on baijerilaisen Beatrixin Cooking for Elephants, jossa blogataan ruuan saloista Intiassa.

Eri ruokakulttuurit ovat tulleet tutuiksi aivan uudella tavalla blogien kautta. Niiden avulla päästään mukaan ruuan lisäksi kulttuuriin ja opitaan tekniikoista ja tavoista. Intialainen ruoka ei ole enää vain kotimaahan saapuneen maahanmuuttajan avaaman ravintolan tarjonta, vaan se on intialaisen ruokabloggaajan avaama ovi paikalliseen kotikeittiöön.

Kun ruoka muuttui astetta vakavammaksi asiaksi

Moni kokee syömisen muuttuneen liian vaikeaksi. On ruokatrendejä, eettinen näkökulma ja erilaisia ruokavalioita. Ruokaan liittyy vahvoja käsitteitä, jotka tulevat esiin myös ruokablogeista. Yhä useammalla on tietty linja, joka voi olla vegaanisuus, vehnättömyys, lähiruoka tai vaikkapa paleoottinen ruokavalio. Ruoka on tapa olla ja näkyä.

Ruokablogitkin ovat muuttuneet alkuvuosien sekalaisista reseptivihoista visuaalisiksi paketeiksi, joissa paneudutaan useimmiten oman mukavuusalueen ruokiin. Niin tekee esimerkiksi yksinkertaisen kaunis suomalainen Chocochili, jossa kokataan puhdasta ja herkullista kasvisruokaa. Liemessä-blogin Jenni on tarjoillut upeiden kuvien kera kotiruokaa omalla twistillään jo useita vuosia.

Suomalaisten ruokablogien uranuurtajat

Suomalaiselle ruokablogiskenelle on ominaista luottaminen koti- ja lohturuokaan. Niistä välittyy usein lämpöinen tunnelma, jossa kodin keittiö on paikka, jonne paetaan arkea. Niissä kokataan suomalaisia herkkuja, unohtamatta makumatkoja maailmalle. Campasimpukka, Hannan soppa ja Viimeistä murua myöten ovat tarjoilleet konstailematonta ruokaa suomalaisille jo pitkään.

Keittiössä tuoksuu pulla

Leivontablogit ovat lajissaan aivan omansa. Suomalaisen Kinuskikissan tekeleet ovat sen verran tunnettuja, että moni hakee mieluiten luottopullareseptin ohjeen sieltä kuin alkaa selailla leivontakirjoja. Leivontablogeissa muiden kommentit ja reseptin elävyys ovat monen pelastus; on helpompaa keskustella kommenttiosiossa oikeasta uunin lämpötilasta kuin ihmetellä sitä reseptikirjaa tuijotellen.

Ruokablogin avulla kuntoon

Ruokablogi voi tarjota puhtaasti reseptin, joka tehdään ja nautitaan ruoka sen enempää blogia ajattelematta. Parhaimmillaan se kuitenkin kiinnittää ja avaa lukijalle uudenlaisen maailman. Fitness-blogeissa keskitytään urheilun ohessa liikunnallisten henkilöiden ruokavalioihin, ja tällaisia blogeja ovat esimerkiksi Mini Fitness ja Janni Hussin blogi.

Ruokablogien tulevaisuus?

Ruokablogeista osa on siirtynyt jo vlogeihin eli videopostauksiin. Niiden avulla lukija näkee ruuanlaiton vaiheineen. Kirjalliset taidot ja tarinan luominen ruuan ympärille puolustavat kuitenkin edelleen tavallisten blogien paikkaa; Cahier no 1 blogin Vanessa esittelee lukijoilleen isoäitinsä ennen kuolemaa kootun 400 reseptin arkiston yksi kerrallaan.